“61.000 bitcoins van Britse overheid staan nu flink op winst”

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft 61.000 bitcoins, en die zijn met de huidige prijsstijging ruim 4 miljard dollar waard. Dat blijkt uit een analyse van Arkham Intelligence.

Verenigd Koninkrijk en bitcoin

Het land beschikt over 61.000 bitcoins die in 2018 door de Metropolitan Police bij de (voortvluchtige) fraudeurs Jian Wen en Zhimin Qian heeft ingenomen. Het jaar 2018 staat bekend als een bearish jaar. Na het hoogtepunt van $20.000 eind 2017 kelderde de prijs uiteindelijk naar $3.200 in december 2018.

Volgens de analisten heeft het VK deze enorme hoeveelheid nog niet heeft verkocht via een veiling, wat gebruikelijk is voor overheden om te doen. Het is onbekend wat de Britse overheid met deze bitcoins gaat doen.

De autoriteiten kregen in juli 2021 toegang tot de in beslag genomen BTC in een vrij ingewikkelde zaak. Qian heeft de bitcoin verworven via een ingenieus investeringsfraudeprogramma dat tussen 2014 en 2017 in China liep. Eerder dit jaar in januari verklaarde de Southwark Crown Court in Londen dat Qian op illegale wijze ongeveer 5 miljard pond had verworven van ruim 128.000 investeerders. Dit criminele geld is in bitcoin omgezet. De verdachte is momenteel nog voortvluchtig.

Bovendien probeerde Qian in 2018 onroerend goed in Londen te kopen voor 12,5 miljoen pond. Het advocatenkantoor dat verantwoordelijk was voor de transactie kon de bron van de bitcoin die voor de aankoop is gebruikt, echter niet verifiëren en alarmeerde de autoriteiten. Die wisten een groot deel van de bitcoin te achterhalen.

Overheden en bitcoin

Doorgaans verkopen overheden in beslag genomen bitcoins. Eerder in januari heeft de Amerikaanse regering een kennisgeving ingediend om voor ongeveer $130 miljoen aan BTC die in beslag zijn genomen van Silk Road te veilen. De verkoop zal naar verwachting plaatsvinden in twee batches: één bestaande uit 2.874 BTC met een waarde van $129 miljoen, en de andere bestaande uit 58 BTC met een waarde van $3,3 miljoen.

Edward Snowden verwacht echter dat dit jaar een nationale overheid, in navolging van El Salvador, bitcoin (BTC) zal aanschaffen. De voorspelling van de klokkenluider komt voort uit de toegenomen belangstelling voor bitcoin in meerdere sectoren. Denk aan institutionele beleggers, detailhandelaren, beursgenoteerde bedrijven en natiestaten.


The post “61.000 bitcoins van Britse overheid staan nu flink op winst” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.