$1,2 miljoen aan bitcoin verstuurd naar Koreaanse hackersgroep

Het Noord-Koreaanse hackerscollectief Lazarus Group heeft naar verluidt voor $1,2 miljoen aan bitcoin overgedragen. Het is hun grootste transactie in meer dan een maand.

Volgens analysebedrijf Arkham ontving de wallet van de groep 27.371 bitcoins in twee afzonderlijke transacties. Vervolgens werden 3,34 bitcoins verplaatst naar een wallet die eerder aan de groep was gekoppeld.

Niet geheel onverwacht is deze transactie te linken aan coin mixers. Het zijn protocollen of diensten waarmee je (in het geval van bitcoin) UTXO’s kunt wisselen en husselen met die van andere mensen. UTXO staat voor Unspent Transaction Output. Door deze fracties van een bitcoin te mixen met andere mensen, raken de geldstromen verdoezeld.

Je kunt je voorstellen dat dit voor een hackersgroep een fijne gedachte is: de herkomst van geld is onduidelijk. Toch is met publieke informatie alsnog te achterhalen welke adressen nog meer gebruikt zijn door Lazarus (door bijvoorbeeld de adressen te analyseren waarop de groep losgeld wil innen), waardoor ze nooit compleet anonieme (on-chain) betalingen zullen kunnen doen.

Lazarus Group is een grote speler geweest op het gebied van diefstal en exploits. Alleen al in de afgelopen drie jaar zouden zo’n $3 miljard hebben gestolen of verworven. Het Amerikaanse ministerie van Financiën bracht ze in verband met de diefstal van $600 miljoen vanaf de Ronin-bridge. Wellicht heb je wel eens gehoord van de hack van online game Axie Infinity.

Bovendien toonde een recente analyse van TRM Labs aan dat de hackers verantwoordelijk waren voor een derde van alle crypto-exploits in 2023. Omgerekend was dat ongeveer $600 miljoen.


The post $1,2 miljoen aan bitcoin verstuurd naar Koreaanse hackersgroep appeared first on Bitcoinmagazine.nl.